Studiebesök i Färgelanda

Vilken ynnest det är att få åka på studiebesök inom Västra Götalandsregionen. Idag var vi 4 kvinnor, som alla sitter i Regionfullmäktige som blivit inbjuden av Linda Jansson att komma på studiebesök till Färgelanda där hon ordnat med 2 verksamhetsbesök.

Vi började med ett besök på Dalsspira mejeri AB, där vi träffade Carina om grundat företaget och hennes dotter Malin som numera är VD för bolaget. Nedan följer en text som jag till viss del lånat från deras hemsida,

DalsSpira mejeri är Sveriges första och enda leveransmejeri för getmjölk. Mejeriet ligger i en vacker skogsbygd mellan Kroppefjäll i Dalsland och Kynnefjäll i Bohuslän. Mejeriet startades i Rännelanda fd skola år 2006 och tillverkade från början getost och konsumtionsmjölk på get. År 2010 kom den efterlängtade getyoghurten som snabbt blivit populär. Grundidéen till mejeriet fick Carina 1981. Det dröjde ända till 2004, efter ett besök på Irland, där hon besökte ett mejeri som förädlade getmjölk till konsumtionsmjölk och yoghurt innan hon vågade ta steget fullt ut. Den 8:e juni kommer det nya mejeriet att börja sälja närproducerad komjölk från Dalsland och Bohuslän, vilken ger bonden mer betalt per förpackning.  Mer om deras verksamhet kan du läsa här: http://www.dalsspira.se

Vi blev alla inspirerade och begeistrade av dessa 2 drivna kvinnor, som lyckats så bra!

Därefter åt vi lunch och åkte vidare till Dalslands och Bohusläns enda Krav grisgård- Stora Ödeborgs Gård, som drivs av Ingemar och Linda Jansson. Intressant att lära lite om skillnader mellan ekologiskt och Krav märkt, och man märkte hur välmående alla deras grisar verkar vara. Grisarna, stora som små hade stora ytor att röra sig på både inne och ute. Fick dessutom “kela” med en lite griskulting, som vi snabbt döpte till Babe (precis som grisen i filmen med samma namn).

2 inspirerande studiebesök, som förhoppningsvis kommer leda till en insändare av något slag, har ett par upplägg.

MjölkGetmjölkPastöriseringGrisarSogris Hagar

Babe2Babe1