Man vill ju inte vara en viktigpetter Men:-) Here goes…

Vem gillar en viktigpetter eller en sådan som skriver en på näsan, antagligen ingen…Men nu ska jag berätta om ett par områden där jag varit övertygad om mina tankar,åsikter och där jag på sätt och vis tänkt rätt och kanske fått rätt..

Ta flyktingsituationen, där vissa påstått att dom inte förstått eller varit naiva, ja eller hur säger jag… Ett område där man under flera år sett vart det har barkat hän..Nu kommer äntligen många förslag från Moderaterna som ligger i linje vad jag alltid tyckt och sagt. Blir nästan lite löjligt att numera höra vissa uttala sådant som de tidigare menade var absolut fel…men men..

Ett område som hänger ihop med detta är förslaget om att begränsa tillgången till bidrag och välfärdstjänster för dom som inte tjänat in något till “systemet”.Detta är något jag pratade om, då med Jonas Ransgård, redan 2005 då jag sökte till Moderaterna traineprojekt i Göteborg.

Har idag lyssnat på Göran Stiernstedt när han berättade om sin senaste utredning angående effektiv vård. Härligt att höra honom säga att mindre krångel,regelverk mm behövs och mer förtroende för professionen. Får mig att tänka på den Krav och kvalitetsbok vi har i VGR, där jag länge sagt att den behöver minskas ned i omfång, och att man helst skulle riva upp den helt och börja om. Vidare detta med att styra resurser från sjukhusen till primärvården när något jag skriver under alla dagar i veckan, så länge det görs på rätt sätt. Dvs att man förstår att man måste få ut specialisterna i primärvården, och att detta måste göras på en kontrollerat sätt där man tar en bit i taget. Att tro att man “bara” kan föra över ex 200 mnkr från ett sjukhus ut till primärvården kommer inte funka, då man inte ens har tillräckligt med personal för att driva de vårdcentraler som man har idag… Mycket i utredningen är sådant som många av oss redan vet, ex att vi måste ta bättre hand om de multisjuka,oftast äldre. Här finns såå mycket att vinna för ekonomin och framförallt för patienterna. Även workshifting fanns med i utredningen, alltså att tex undersköterskor kan göra delar av sjuksköterskornas arbetsuppgifter, att vara omvårdnadsansvarig är inte samma sak som att man måste utföra att omvårdnad, här finns dock motstånd från fackförbund vilket han Inte nämnde….. Dock kanske det kommer att “underlätta” att det är Göran Stiernstedt som kommer med förslagen och rekommendationerna och inte en “liten sjukvårdspolitiker från VGR” 🙂  Hoppas även att rekommendationen om att kunna teckna avtal mellan region och kommun angående läkare i kommunen blir av. Detta skulle verkligen gynna framförallt de äldre som idag åker in till sjukhuset med sådant man borde kunna lösa hemmavid. Om hans tidigare utredning om betalnings ansvarslagen och flera delar i denna utredningen blir verklighet kommer det betyda oerhört mycket för vården, patienten och inte minst för hälso- och sjukvårdsekonomin. Hur vi sen ska ändra samhället så att alla människor tar sitt ansvar på sitt jobb, oavsett profession, och ser sin potential och möjlighet att faktiskt kunna förbättra för andra och sig själv Det är nog en ännu större utmaning…