Perspektiv på tillvaron

Att ge sig ut på resor i världen ger en verkligen perspektiv på tillvaron.

Precis kommit hem från en upplevelserik semester till Kina, tillsammans med Temaresor åkte jag tillsammans med familjen till Shanghai och Peking i 9 dgr, Finns mycket att berätta och säga om denna resa Och prata om att den tillsammans med andra resor och upplevelser ger en perspektiv på den tillvaron man vanligtvis kallar sin vardag. Det som oftast kallas diktaturens Kina kallar jag till viss del kapitalismens Kina. Aldrig tidigare upplevt ett land där kapitalismen var så påtagligt närvarande hela tiden. Beror naturligtvis till stor del på att vi var i storstäder Men ändå. Dessa flådiga bilar, dyra kapitalvaror och även en kultur och historia som är så starkt knuten till att rikedom och välstånd är det enda som är av vikt är på gränsen till skrämmande. I Sverige talar ofta Socialdemokraterna och annat vänsterfolk om om att klyfterna ökar, Men det är ingenting i jämförelse med länder som Kina. Ta tex sjukvården som är till för de med statliga arbeten, resten fick ordna med privata försäkringar…. Smoggen ska vi inte tala om,framförallt i Peking…trodde aldrig att det kunde vara så illa Men såå äckligt det är att inte kunna andas renluft…..en av mina värsta upplevelser någonsin. Nu låter det kanske som att allt var dåligt i Kina men det var det verkligen INTE. Snyggt och rent (om man bortser från smog)  och mycket ordning och reda. Det är också en sida av att resa att alla dom förutfattade meningar man tidigare hade sätts ur spel….plötsligt är inte världen vit eller svart Utan egentligen olika nyanser av grå (och då menar jag inte “smoggen”:-)). På sätt och vis nästan lite jobbigt…för ibland var det enklare att som tidigare förhålla sig till vitt eller svart……

Kan mycket väl tänka mig att komma tillbaka Men på dagar med mindre smog i luften. Haft häftiga upplevelser med höga byggnader, Kinesiska muren, himmelska fridens torg, förbjudna staden, shopping mm Helt klart ett fantastiskt äventyr som jag starkt kan rekommendera.

På muren

Lämna ett svar