Fridolins debattinlägg i AB

Har läst många olika debattinlägg under sommaren Men den Gustav Fridolin (Mp) skrev till sin dotter i Aftonbladet tog nog priset. Artikeln avslutas med Därför är jag feminist…..och handlar om vilka svar han ska ge sin dotter när det kommer till tex varför kvinnor tjänar mindre än män, varför kvinnor känner sig otrygga när de går ensamma på en nattlig väg. Det som dock upprör mig är den känsla jag får av att Gustav ställer män mot kvinnor och där Gustav “heroiskt” tydliggör att han väljer att ta kampen för oss kvinnor…. I “mitt” samhälle handlar det snarare om att skapa trygghet för alla oavsett vilket kön man tillhör och som mamma till 2 söner blir jag faktiskt både arg och orolig för det samhälle Gustav målar upp…… När Gustav lyfter fram att kvinnor känner sig rädda när det går en man bakom, kan jag inte låta bli att tänka på mannen. Tänk att som man känna att man är ett hot, en skräck för en tjej/kvinna. Snacka om att vara dömd på förhand, måste vara en ganska obehaglig känsla att bära…. Dessutom finns det självklart även pojkar som är rädda när dom går hem själva, är då deras rädsla mindre värd och varför väljer Gustav att förringa den? En känsla som rädsla är obehaglig oavsett från vems kropp den kommer och målet borde väl ändå vara trygghet…för ALLA!  Jämställdhetsfrågor handlar inte om man ELLER kvinna utan det handlar om man OCH kvinna dvs om alla oss människor och strävan och kampen för att vi ska ha lika villkor och “dömas” för våra handlingar utifrån den individ vi är, INTE vilket kön vi tillhör.

Lämna ett svar