Almedalen vistelse

Här kommer en kortare rapport om de bästa seminarium jag var på i Almedalen. Först ut bland seminariumen för min del var Open Lab. Här lotsades vi in i Design-thínking processen- Gör först, tänk sen och gör igen.  Ett annorlunda och kreativt seminarium som ganska snabbt fastställde hur låst man är i sin kreativitet…. Jag kom i alla fall fram till att min “Open Labpartner” Otto, lärare i retorik från Stockholm hade behov av att utveckla en retorikapp för nya metoder med filmer och där man kan utbilda sig på distans osv Även någon slags guide till de bästa seminarium utifrån intresseområde hade varit till gagn för Otto som nybörjare i Almedalen. Ett annorlunda seminarium för min del då jag mest brukar gå på sådant som har med sjukvård att göra. Moderatkvinnornas seminarium “Kunden en kvinna med smartphone” handlade bla om konsumtion. 2012 omsatte detaljhandeln 61430 kr per person och där 31752 kr stod för dagligvaror. En del framtidsspaningar gjordes av panelen bestående av Magnus Kroon, Handelsutvecklingsfrågor, Svensk Handel. Annika Jerveland, CMO, Linas matkasse. Åsa Odell, Lantbrukare vice ordförande, LRF. Carl Eckerdal, chefsekonom, Livsmedelsföretagen. Wolfgang Mai, ICA handlare, SICA supermarket Eneby Norrköping. Ann-Charlotte Hammar Johnsson Hammar, Moderator Riksdagsledamot, Moderatkvinnorna. Mycket prat om hållbar konsumtion och att det med ökad kundmakt följer ett ökat kundansvar. Här lanserades även Moderatkvinnornas nya kokbok.

mq2

jag kokb

 

 

 

 

Västsvenska Arenan hade en del seminarium där jag valde ut ett om regionala eller nationella vårdvalssystem. Något som behöver diskuteras mer då 21 olika vårdvalsmodeller för primärvård kanske är lite onödigt många…..dock blev det mycket prat om annat och jag kan bara konstatera att det Helen Eliasson (Ordförande HSU) pratade om och påstod inte stämmer överens med den verklighet vi faktiskt lever i i i VGR. Fina ord men det behövs mer verkstad vilket S inte lyckats leverera under de 14 år man nu haft makten över sjukvården i Västra Götalandsregionen.

jonas panel eric

 

 

 

 

 

“Vem har makten över den politiska agendan” ett suveränt seminarium i PRECIS regi där Mikael Odenberg (Svenska Kraftnät) , Anna-karin Hedlund (Precis), Mats Edman (DS), Stefan Stern (Investor, S) medverkade och Cecilia Stegö Cilo Modererade. Förr handlade valrörelse om att möta väljarna- idag handlar det om att möte media- Mikael O. Man kan inte bara ta en fråga utan den måste passa in i nuet. Timing och känsla. Politik 50%, media 25% och verklighet25%. Vad är det för glasögon vi har när vi tittar ut ivärlden då våra värderingar spökar och spelar in och påverkar våra “glasögon” mer än vi tror- därav mycket rödgrönt i media idag, var panelens analys. Kampen om det folkliga mandatet har pågått länge och hittills har politiken förlorat den kampen. Media är höjt över kritik påtalades….vill du stanna i Sverige är det inte migrationsverket du kontaktar utan Aftonbladet, samma sak med brister i vården osv  Mats Edman var brilljant i panelen och påtalade att det trots allt är all den gråa politiken i kommuner och landsting som är grunden för vår välfärd.  Arbetade timmar är grunden för att politiken överhuvudtaget ska få något spelutrymme. Framtiden- jobben (se seminarium nedan).

matsedman precis brapanel

 

 

 

 

 

Mycket intressant seminarium om “En gemensam chef för vård i både kommun och region”. Ett projekt som nu pågår i Ängelholm där man tillsammans med region Skåne skapat en gemensam organisation för de äldre patienterna. En chef, en budget och ett mål- et bättre omhändertagande av sjukhusets patienter, särskilt de sköra äldre. Ska bli spännande att på sikt höra hur detta faller ut. Kan dock konstatera att Alliansstyrda (+Mp) Skåne som vanligt ligger steget före!!

ängelholm pia

 

 

 

 

 

Sergio Garay                             Pia Kinhult- regionråd (M)

Hög tid att koppla upp den svenska skolan var ett intressant seminarium i SKL´s regi. Bland andra så medverkade vår IT-minister Anna-Karin Hatt och läraren Karin Nygård. Mycket intressant att höra Karin´s resa inom IT i skolan där hon startat Teachers hac- en förening för att föra ut budskapen om kod/programmering i skolan. Vikten av ergonomi påtalades av en fysioterapeut i panel- något jag anser blir allt viktigare i vår vardag med tanke på vårt datorbruk. Det var  mycket intressant att höra att man i Linköping tydligt sett att IT är ett stort stöd för barn som inte riktigt hänger med i skolan. Barn med funktionsnedsättning, nyanlända mfl gagnas alltså än mer av att den skolan dom går på satsar på sin IT- miljö. Många av oss hade nog snarare trott att de skulle halka efter men så är det tydligen inte!

Dagen gick vidare till ett av de seminarium som ligger mig varmast om hjärtat dvs En timme rörelse om dagen. Här bör sägas att seminariet fokuserade på Alla men hade ett kortare avsnitt om mer rörelse i skolan vilket är min “käpphäst”. Här har ju vi Moderater med Filippa i spetsen av Hälsosamma Sverige gruppen presenterat en rapport där detta förespråkas. Önskar dock att det hade kommit in i läroplanen så att Alla skolor i Sverige hade mer rörelse på schemat. Med tanke på det samhälle vi lever i där datorerna och stillasittandet tar allt mer plats i våra liv anser jag (och många med mig) att något måste göras NU för att vända denna trend. Detta handlar inte bara om att individerna mår dåligt utan att det även kommer att leda till ökade kostnader inom sjukvården. Medverkande på seminaiet var bla Filippa Reinfeldt och Björn Eriksson fd rikspolischef och landshövding i Östergötlands län, numera ordförande för Gymnastik- och Idrottshögskolans styrelse. Intressant att höra att vi anser att vi rör oss mest Men sitter också mest…..Om vi tror att vi sitter ca 6 timmar innebär det snarare att vi sitter i 10 tim… År 2000 var ca 18% av svenska barnen överviktiga en siffra som planat ut. dock ser man tydligt att de yngre barnens rörelse kompetens sjunker. 6 av 7 motoriska rörelser har försämrats. Från år 2000 har rörelse på schemat minskat med 40% för gymnasieeleverna.Vi har sämre siffror än ex Norge, Danmark o Finland.  Lägg även till PISA resultat på detta…och jämför med att tidigare nämnda länder har mer rörelse i skolan OCH bättre resultat i PISA. Kanske det hänger ihop…?? Finns tydliga studier som visar på (däribland Bunkeflo) att mer rörelse förbättrar skolresultaten!! Dags att ta till sig!

panelfhilipa polis svett 1tim

 

 

 

 

 

“Busy doing nothing”- om framtidens arbetsliv. Stiftelsen för strategist forskning. Ett seminarium jag är övertygad om att Anders Wijkman varit på, då jag läst hand debatt artikel om detta i GP. En artikel du hittar här:  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2420860-digitala-hotet-fragan-som-politikerna-glomt-bort Oerhört intressant att höra Andrew Mcafee (MIT) författare till boken The second machine age prata om googles självkörande bilar och roboten intåg i vår vardag. Hur förbereder vi samhället inför den dagen då vi arbetar mindre och har mer fritid Och hur mår vi människor av detta? Bör vi hejda den tekniska utvecklingen för vårt eget mänskliga välbefinnande, tänker jag….många frågeställningar fick man av detta lite annorlunda seminarium. Mikael Haglund chef IBM Sverige berättade om roboten Watsson och uppbyggandet av kognitiva system som förvisso är uppbyggda av människan men där roboten “lär sig själv” spännande och något skrämmande…. Stefan Fölster från reforminstitutet fortsatte och sa att inom 20 år är 53% av våra yrken datoriserade. Dags att flytta skattebasen från arbete och till konsumtion!! Ett håll vi på sätt och vis är på väg. Dags att stimulera inovativa människor i vårt skattesystem i stället för passiva…. (tex att man köper ett hus, med lån får skatterabatt på lånet). Därefter var det panelsamtal mellan Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef, TCO. Christian Sandström, tekn dr, Chalmers och Ratio. Mona Sahlin, fd partiledare på S. Gunnar Karlsson, professor, KTH och  Peter Wolodarski DN. Vi i publiken fick en del frågor där en fråga handlade om det var dags att införa 6 tim arbetsdag vilket 68% svarade nej på, 12% svarde ja med lägre lön och 20% svarade ja med oförändrad lön…hur nu det ska gå ihop…. Tyvärr blev det inte så många bilder då mitt batteri tog slut (efter 7 tim anv) och Linns tagit slut 3 tim tidigare…just då kändes RobotEran ganska långt borta:-)

2 machineage

robot stef bil r

googlebil

 

 

 

 

 

Utöver detta var jag på ett par seminarium i Dagens medicinregi och om elevhälsa som tyvärr inte gav så mycket.

Nedan lite bilder från mingel,tal, sommarboken mm mm Länk till Niclas Svenssons, Expressen, intervju med Frederik ser du i min länklista, Almedalstalet likaså

Bilden på menyn är med då den har 2 priser ett men nuvarande moms och inom parantes står priset med den momshöjning/straffskatt på restaurangmat som aviserats vid eventuellt regeringsskifte i september! OBS då är inte arbetsgivaravgifter för unga med.

annak allians allmali 365m-mingelkent mufhittepåhjul visbyrosor

 

 

 

 

foppakarin fyjagogöran jagopetterfy

mur mur2 völkommen happy pettergillarskal

västsvenskmingel

marithjocke fredrik

rosen

MMtalF

geting holmg bil affi rr

Lämna ett svar