Sverigemötet 2014

Nedan finner du länkar till Anders Borg och Fredrik Reinfeldts tal.

http://www.svtplay.se/klipp/1947982/anders-borgs-tal-pa-moderaternas-sverigemote

Fredriks tal på Sverigemötet 2014

Årets Sverigemöte var i Göteborg och var en riktigt bra tillställning.

Bra tal av Anders Borg och ett helt fantastiskt avslutningstal av Fredrik Reinfeldt (enligt ovan).

Dessutom var jag på 3 bra seminarium. Det första handlade om funktionshinder och jobben. Här har vi mer vi kan göra, både för att få fler företag att anställa människor med funktionsnedsättning Men även att få kommuner, landsting och staten att göra detsamma. Dessutom bör vi satsa på att det ska handla om riktiga jobb och inte en massa olika insatser, projekt och sidospår. Riktiga jobb, där arbetsgivaren står för en del och staten fyller upp med resten till en rimlig lön. Andelen kan se olika ut beroende på vilken förutsättning individen har. Vad jag förstår gör man något liknande i Danmark (flexijobb) vilken man från regeringshåll borde kolla upp (den frågan skickade jag vidare till Gustav Nilsson ledamot i arbetsmarknadsutskottet och ersättare i socialutskottet). PÅ seminariumet medverkade Sosso Milegrim som berättade om sin uppväxt och erfarenheter av att vara funktionshindrad, Gustav Nilsson (enligt ovan) och Jonas Mårdbrink, Ordförande i Vård och Omsorgsnämnden i Partille. Jonas berättade om goda exempel från Partille och pratade om vikten av att ha god kontakt med det lokal näringslivet. Då det fanns ett stort intresse från åhörarna beslutades att starta en FB-grupp för funktionshinderfrågor (vilken jag nu är medlem i) så man kan dela med sig av goda erfarenheter och exempel.

Seminariepass 2 handlade om hur vi når en jämlik hälso- och sjukvård. Här deltog Socialstyrelsens GD Lars-Erik Holm, “Arga Doktorn” Björn Bragée, Anna Ingmansson Socialdepartementet (tidigare SKL). Bra diskussioner om att nationella riktlinjer och vårdprogram är viktiga verktyg för att nå jämlik vård. Man pratade om att man tydligt ser att man de sista åren gått från att fokusera på systemen till att se individen! Stort plus för Allians regeringen och vilket bör spridas. Patienten är den sista outnyttjade resursen inom hälso- och sjukvården. Man skickade med tipset att vi bör göra det känt för allmänheten att man ökat individens rätt i lagstiftningen och gett mer bestämmandekraft till folket genom mer valfrihet.

Seminarium 3 handlade om hur man stärker sammanhållningen i samhället. Ulf Kristersson höll i detta och Andreas Bergh, nationalekonom,debattör och välfärdsforskare medverkade. Här “klartgjordes” att diskussioner om klyftor i samhället egentligen endast är statistik som inte säger något om hur människor har det eller mår. Vilket egentligen är självklart men tål att upprepas. Den goda-onda jämlikheten, den självvalda-ej valda.  Den dynamiska fattigdomen gällande barn visar att var 5:e barn någon gång levt i relativ fattigdom Men att endast 2% lever i en långvarig (7 år eller mer) Bland de långvarigt fattiga är Inte ensamstående överrepresenterade utan barn till utrikesfödda, likaså lågutbildade. Ginikoefficient (är ett ekonomiskt mått på ojämlikheten, till exempel i inkomstfördelning, hos en befolkning) pratades det en del om. 1981 hade Sverige lägst Gini och då hade Sverige bland det högsta skattetryck vi någonsin haft (1990 hade Sverige 52,3% vilket fortfarande är världsrekord, enligt skattetryck.se).

Hann även med att lyssna på våra duktiga EU- kandidater, där min röst går till vår kandidat Cecilie Tenfjord-Toftby.

Var på ett trevligt MVG mingel för Cecilie och sedan dansade och hängde jag med härliga och goa Partille Moderater. Pratade och tog kort med vår partisekreterare Kent Persson och vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Ska försöka att få någon,helst båda att komma till Partille och kampanja med oss i valrörelsen.Svmötet2KP

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar