Insändare i GP

Söndagens GP fanns en artikel angående BUP där Kerstin Brunnström försöker vältra över sitt ansvar för BUP på primärvården. Hon påstod i artikeln att regionen satsar pengar på både BUP och primärvård, för att markera primärvårdens ansvar. Vilket resulterade i nedanstående insändare i GP.

Oseriöst av S om psykvården

Att i svepande ordalag påstå att den rödgröna regionledningen satsar på barn- och ungdomspsykiatrin och primärvården är knappast seriöst, skriver Marith Hesse (M).

I Västra Götaland köar hundratals barn till Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup. Problemen har varit kända i flera år och i retoriken är alla partier i regionen överens om att psykisk ohälsa bland unga är en viktig fråga. Ändå lyser de konkreta förslagen från regionledningen S, MP och V med sin frånvaro. Moderaterna har länge drivit på för att stärka vården med satsningar på mobila team, ett förstärkt samarbete med kommunerna och i alliansen har vi presenterat ett niopunktsprogram för att motverka psykisk ohälsa.

 I Göteborgsområdet har det skett en centralisering av psykiatrin, inte minst till Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. Därför blir jag minst sagt förvånad och förskräckt när Kerstin Brunnström (S), ordförande för SU, försöker bolla över ansvaret för barn- och ungdomspsykiatrin på primärvården och vårdcentralerna.

Beslut trots protester

Trots protester beslutade S med stödpartier i SU:s styrelse att stänga flera öppenpsykiatriska mottagningar. Man har dragit ner på Bup på flera orter och för inte så länge sedan fattade Brunnströms partikamrater i Hälso- och sjukvårdsnämnd 4 beslut om att flytta det neuropsykiatriska teamet från primärvården i Kungälv och lägga in det under Kungälvs sjukhus. Utöver detta är SU:s Kontaktpunkt svår att nå.

Att i svepande ordalag påstå att den rödgröna regionledningen satsar på barn- och ungdomspsykiatrin och primärvården är knappast seriöst. Brunnström får gärna berätta om vilken satsning hon i så fall refererar till – i själva verket lägger ju den rödgröna regionledningen mindre pengar till VGPV än vad vi gör.

Det är illa att Brunnström skyller ifrån sig på primärvården när nyckeln ligger i den verksamhet hon själv ansvarar för. Men det värsta är att en sådan attityd inte leder till några förbättringar för de barn som i dag köar för att få hjälp.

Marith Hesse (M)

ersättare i regionstyrelsen

vice ordförande Primärvårdsstyrelsen

Lämna ett svar