Ledare i expressen

Nedanstående Ledare (skriven av ledarredaktionen) fanns i expressen 15/1-14, samma dag som Partiledardebatten (dock inte riktigt sant då S inte har någon partiledare i riksdagen) varit. Då den var mycket bra skriven kunde jag inte låta bli att kopiera texten.

Falsk matematik

Jonas Sjöstedt förklarade i partiledardebatten att Vänsterpartiet alltid “kommer att drömma lite mer” än andra. Drömerkännandet kom i ett replikskifte med Fredrik Reinfeldt. Statsministern ifrågasatte varför V vill satsa på en generell arbetstidsförkortning, något som främst skulle gynna “friska män mitt i livet”.

Sjöstedt är dock inte enbart en drömmare, utan också realist. Väljarna förstår att det skulle kosta många miljarder och kraftigt minska resurserna till den offentliga sektor som partiet vill bygga ut. Vänsterledaren ville därför inte ha med sextimmarsdagen i valmanifestet, men kördes över av partikongressen.
Det passar i och för sig regeringen alldeles utmärkt. Alliansen kan nu ställa sin kära gamla arbetslinje mot MP:s och V:s krav på arbetstidsförkortning och friår.
Valårets första partiledardebatt i riksdagen – som egentligen inte uppfyller kriterierna för en partledardebatt eftersom S valt en ordförande utan riksdagsplats – fylldes av de givna ämnena: skolan, jobben och ekonomin. Löfvens vikarie, Mikael Damberg, valde att stämpla regeringen som ekonomiskt lättsinnig eftersom den “totalt” har slarvat bort 152 miljarder kronor.
Vilka drömkalkyler som ligger bakom denna siffra är egentligen ointressant, eftersom Socialdemokraterna satt i system att ägna sig åt dubbel bokförning. Å ena sidan ska regeringen beskyllas för “ofinansierade skattesänkningar”, å andra sidan accepterar S samtliga jobbskatteavdrag.
Detta minst sagt motsägelsefulla budskap kommer att förfölja Löfven & co ända fram till valdagen 14 september: “Vi är mot, fast vi är också för!” Ja, hur är det möjligt att babbla om statsfinansiellt lättsinne och orättvisa skattesänkningar när man samtidigt gillar läget? Möjligen för att politik brukar betecknas som det möjligas konst.
Dessutom har skattesänkningarna till hushållen varit en betydelsefull komponent i krispolitiken och en förklaring till att Sverige klarat sig relativt väl genom krisen. Högre disponibla inkomster i kombination med låga räntor har hållit uppe den privata konsumtionen och BNP när exportmarknaderna har svajat.
Det framstår som ganska desperat av Socialdemokraterna att lansera sig som trovärdiga i budgetfrågor genom att attackera Anders Borg på hans egen planhalva. Här har vi en finansminister som under sju års tid gjort “ansvarsfullhet” till sitt eget speciella varumärke. Och som kan bomba oppositionen sönder och samman med power point-bilder med statistik från Eurostat och OECD där Sveriges offentliga finanser ligger i den absoluta toppen.
Socialdemokraternas statsfinansiella svartmålning blir egentligen bara en påminnelse om Pisa-chocken: (vissa) svenskar har stora problem med matematik och statistik.
Jan Björklund har i alla fall bitit i det sura PISA-äpplet och bett om hjälp från OECD med en internationell skolkommission. Det är välkommet med en utländsk granskning. Sedan är det förstås ingen slump att kommissionens resultat presenteras efter valet.

Lämna ett svar