Vinster i välfärden

I många media rapporteras det om att människor i stor utsträckning är emot vinster i välfärden. Vad innebär egentligen vinster i välfärden? Innebär det att man är emot alla våra nya “privata” vårdcentraler som poppat upp sedan vårdvalet? Innebär det även att man är emot den friskola ens son eller dotter går på, eller att man är emot att offentliga byggnader byggs av privata byggbolag? NEj skulle jag svar på dessa frågor. Jag tror att när man menar att man är emot vinster i välfärden så menar man skatteplanering som innebär att man inte betalar skatt på samma sätt som andra och att man är emot att höga bonus betalas ut med vad som egentligen är offentliga pengar. Inte själva vinsten i sig utan de ovärdiga proportioner dessa ibland tar sig!! Jag är glad och tacksam över att vi tillåter vinster i välfärden för annars hade tex tillgängligheten, kvaliteten och effektiviteten inom vården varit sämre än idag. Utan vinster hade nog många läkemedelsbolag inte gjort den forskning och utveckling som lett till att tex färre dör i cancer idag än vad man gjorde tidigare. Utan vinst hade inte läkemedels utvecklingen skett! Det är dags att sluta dra vinster i välfärden över en kant och förstå att det egentligen handlar om att använda sunt förnuft vid hantering av offentliga medel.

Lämna ett svar